Studiuesit nga Britania e Madhe kanë përshkruar një trajtim të ri për zgavrat që mund të shpëtojnë nga mbushjet dhe çimentot duke përdorur një ilaç të Alzheimerit.

Disa studiues nga Britania e Madhe kanë gjetur një trajtim të ri për zgavrat e dhëmbëve që mund të shpëtojnë nga mbushjet. Bëhet fjalë për një ilaç të Alzheimerit.

Shumë prej nesh shkojnë tek dentisti për ntë mbushur dhëmbët e prishura. Procedura e zakonshme përfshin heqjen e zonës së dëmtuar dhe zëvendësimin e saj me materiale minerale. Po sikur të lejonit që dhëmbët tuaj të riparohen vetë?

Dhëmbët mund të inkurajohen të riparojnë veten e tyre në atë mënyrë që të mund të shihet fundi i mbushjeve, thonë shkencëtarët.

Ekipi në King’s College London tregoi se një kimikat i quajtur Tideglusib mund të inkurajojë qelizat në pulpën e dhëmbëve e të shërojnë vrimat e vogla në dhëmbët e minjve. Një sfungjer biodegradues u zhyt në ilaç dhe pastaj u fut brenda zgavrës.

Studimi, i botuar në Raportet Shkencore, tregoi se çoi në “riparim të plotë, efektiv natyror”.

Dhëmbët kanë aftësi të kufizuara rigjeneruese. Ato mund të prodhojnë një fashë të hollë të stomakut – shtresa pak poshtë smaltit – nëse pulpa e brendshme dentare ekspozohet, por kjo nuk mund të rregullojë një zgavër të madhe.

Zakonisht dentistët duhet të riparojnë prishjen e dhëmbëve ose kariesin me një mbushje të bërë nga një amalgam metalik ose një përbërës i qelqit pluhur dhe qeramikës.

Këto shpesh mund të kenë nevojë për zëvendësimin e shumëfishtë gjatë jetës së dikujt, kështu që studiuesit u përpoqën të përmirësojnë aftësinë rigjeneruese natyrale të dhëmbëve për të riparuar vrimat më të mëdha.

Ata zbuluan se një ilaç i quajtur Tideglusib ngriti aktivitetin e qelizave burimore në pulpën e dhëmbëve, në mënyrë që të mund të riparonin vrimat 0.13 mm në dhëmbët e minjve.

Një sfungjer i njomur nga ilaçi u vendos në vrimë dhe më pas u aplikua një shtresë mbrojtëse mbi krye.

Ndërsa sfungjeri u prish, ajo u zëvendësua nga dentina, duke shëruar dhëmbin.

Ekipi në King’s tani po heton nëse qasja mund të rregullojë vrimat më të mëdha.

Prof Sharpe tha se një trajtim i ri mund të jetë i disponueshëm së shpejti: “Unë nuk mendoj se është një plan i gjatë masiv, është një frut mjaft i ulët në mjekësinë rigjeneruese dhe shpresojmë se në një periudhë tre deri në pesë vjet kjo do të ishte në dispozicion komercialisht.”

MUND TË JU PËLQEJNË