Ilaçet e marra nga 6.6 milionë njerëz me presion të lartë të gjakut dhe diabeti mund të rrisin rrezikun e simptomave vdekjeprurëse të koronavirusit.

Personat me presion të lartë të gjakut dhe diabeti mund të rrezikojnë më shumë nga simptoma të rënda ose fatale të koronavirusit për shkak të mënyrës se si funksionojnë ilaçet e tyre, thonë shkencëtarët, raporton “Daily Mail”.

Barnat e quajtura ACE frenuesit dhe bllokuesit e receptorëve të angiotenzinës mund të ndryshojnë formën e qelizave të dikujt në një mënyrë që e bëjnë më të lehtë për koronavirusin që t’i infektojë ato dhe të shkaktojë një sëmundje më të rëndë.

Atyre u jepet për të trajtuar diabetin ose presionin e lartë të gjakut dhe rreth 10 përqind e njerëzve në Mbretërinë e Bashkuar, rreth 6.6 milion, vlerësohet se i marrin rregullisht.

Një punim i botuar në revistën prestigjioze mjekësore britanike, Lancet Respirator Medicine, studioi se si koronavirusi ngjitet në qelizat e njerëzve për t’i infektuar ato.

Shkencëtarët thonë se studimi nuk vërteton një lidhje midis ilaçeve dhe COVID-19, por që një lidhje e mundshme duhet të studiohet më nga afër.

Faktorë të tjerë të rrezikut për infeksion të rëndë ose vdekjeprurës koronavirus përfshijnë moshën, mbi 80-të ka të ngjarë të vdesin.

Njerëzit me sistem imunitar të dobët, siç janë pacientët me kancer, ose ata me kushte të gjata të mushkërive janë gjithashtu në rrezik më të madh, por nuk janë në asnjë mënyrë të garantuar që të sëmuren seriozisht.

Vjen pasi numri i pacientëve të konfirmuar me koronavirus në Mbretërinë e Bashkuar ka goditur 590 dhe 10 njerëz kanë vdekur, Qeveria thotë se 5,000-10,000 njerëz mund të jenë të infektuar.

MUND TË JU PËLQEJNË