Diagnoza e hershme është çelësi për trajtimin efektiv te skizofrenisë.

Skizofrenia është një çrregullim i shëndetit mendor i karakterizuar me perceptime dhe mendime të ndërprera, simptomat mund të përfshijnë deluvione, halucinacione dhe aftësi të dëmtuara njohëse, transmeton Klan Kosova.

Trajtimi i kësaj sëmundje është shumë më efektiv nëse mjekët mund të diagnostikojnë gjenden herët, aktualisht, specialistët nuk mund të diagnostikojnë skizofreninë deri sa një individ ka pasur episodin e parë psikotik. Në këtë pikë, sjellja e një individi mund të ndryshojë në mënyrë dramatike dhe ata “mund të humbasin kontaktin me disa aspekte të realitetit”.

Shenjat e para

Para se dikush të përjetojë episodin e parë psikotik, mund të ketë ndryshime delikate në mënyrën se si ata mendojnë. Për shembull, ata mund të ndërrojnë tema të papritura kur flasin, ose t’u përgjigjen pyetjeve me përgjigje në dukje të parëndësishme. Megjithatë, vetëm rreth 1 në 4 persona që shfaqin këto simptoma vazhdojnë të zhvillojnë skizofreninë.

Në total, studiuesit zbuluan 158 njerëz të moshës 13-34 vjeç të cilët shfaqnin simptomat e hershme që shpesh parashikojnë skizofreninë. Ata gjithashtu analizuan 93 pjesëmarrës të kontrollit të cilët nuk shfaqën këtë sjellje treguese. Një nga hetuesit kryesorë, Susan Ëhitfield-Gabrieli, shpjegon: “Ne ishim të interesuar të shqyrtonim arkitekturën e brendshme funksionale të trurit për të parë nëse mund të zbulonim lidhjet e hershme aberruese të trurit ose rrjetet në individë që janë në fazën klinikisht të lartë të rrezikut e çrregullimit “.

MUND TË JU PËLQEJNË