Problemet e tretjes si diarreja, të vjellat dhe humbja e oreksit mund të jenë një nga simptomat e coronavirusit, ka gjetur një studim.

Një studim i 204 pacientëve në Wuhan, vendi ku supozohet se ka filluar shpërthimi i COVID-19, zbuloi se 99 pacientë (48.5 për qind) shkuan në spital me probleme të tretjes si sëmundjet e tyre kryesore, shkruan Daily Mail.

Paraprakisht, siç thuhet më tej, shumica e këtyre njerëzve nuk kishin sëmundje themelore të tretjes.

Ndërsa, humbja e oreksit (83 për qind) dhe diarreja (29 për qind) ishin simptomat kryesore për pacientët që shfaqnin probleme me tretjen.

Probleme të tjera tretëse të raportuara përfshijnë të vjella (0.8 për qind) dhe dhimbje barku (0.4 për qind).

Shumica e pacientëve kanë përjetuar gjithashtu probleme të frymëmarrjes – të tilla si një kollë e thatë e vazhdueshme ose frymëmarrje me probleme – si dhe shqetësime për tretjen, por shtatë pacientë në studim treguan vetëm simptoma të tretjes.

Studimi, i kryer nga studiues kinezë, është ekzaminuar nga akademikë të tjerë dhe është publikuar këtë javë në American Journal of Gastroenterology.

Studiuesit studiuan 107 burra dhe 94 gra me një moshë mesatare 55 vjeç, që kishin dalë të gjithë pozitiv për COVID-19 midis 18 janarit dhe 28 shkurtit.

Nëntëdhjetë e nëntë kishin simptoma të tretjes dhe 92 prej tyre gjithashtu vuanin me probleme të frymëmarrjes si rezultat i infeksionit.

Studiuesit shtojnë: ‘Në mesin e 105 pacientëve pa simptoma të tretjes, 85 të paraqitur ishin vetëm me simptoma të frymëmarrjes’.

Studimi gjithashtu zbuloi se problemet e tretjes u përkeqësuan me rritjen e ashpërsisë së sëmundjes.

Pacientët pa simptoma të tretjes në këtë studim kanë më shumë të ngjarë të shërohen dhe të lirohen nga spitali sesa pacientët me simptoma të tretjes, thonë shkencëtarët.

Rreth një e treta (34.3 përqind) e pacientëve që kishin probleme me tretjen u liruan deri më 5 mars, kur studimi ndaloi mbledhjen e të dhënave.

Kjo shifër për trajtim të suksesshëm rritet në 60 për qind për njerëzit që nuk kanë përjetuar simptoma të tretjes.

Studiuesit shkruajnë në studimin e tyre: ‘Ne zbuluam se simptomat e tretjes janë një ankesë e zakonshme që paraqet te pacientët me COVID-19’.

MUND TË JU PËLQEJNË