Rënia në dashuri është një nga përvojat më të bukura dhe tronditëse të jetës sonë. Gjithkush e jeton këtë përvojë në një mënyrë unike, por ka simptoma që të gjithë të dashuruarit i kanë të përbashkëta: ne po flasim për simptomat fizike!

Duke gjykuar nga “simptomat”, do të duket shumë larg të qenit një moment i këndshëm: pagjumësia, mungesa e oreksit, “fluturat në stomak” dhe duart e djersitura.

Megjithatë, këto janë pasojat që ndodhin me trupin kur biem në dashuri, së bashku me shumë energji dhe zemërim romantik. Ose më mirë, pasojat e stuhisë kimike që na investon kur jemi të sigurt se kemi gjetur një person të veçantë.

Të bie në dashuri: kjo ka të bëjë me kiminë

Dr. Angelo Gemignani, një psikofizolog në Universitetin e Pizës, shpjegon: “12 zona të trurit janë përfshirë në procesin e rënies në dashuri, duke prodhuar substanca të ndryshme, efektet e të cilëve janë të ngjashme me ato të shkaktuara nga droga të caktuara ose nga sportet ekstreme”. Fuqia e tërheqjes është e tillë që imazhi i të dashuruarve është i mjaftueshëm për të shkaktuar tërmete.

Efektet fizike të bien në dashuri

Ky proces fillon kur kemi përpara të dashurit tonë (që nga minuta e parë) dhe vazhdon për disa smuaj, pas së cilës, gjatë gjithë vitit, ajo tenton të normalizohet, sepse hormonet fillojnë të bien.

Brenda 1 minute

Rritet presioni i gjakut në mënyrë të menjëhershme. Që nga ky moment, syri nuk sheh goditjet në një mënyrë të saktë, por të nuancuar. Pa vetëdije ne kapim vëmendjen e atyre që janë para nesh dhe kjo na emocionon.

Pas 5 muajsh

Ndihesh plot energji. Ne jemi në mes të dashurisë. Ka pak nevojë për të fjetur, sepse në mesin e substancave të ndryshme në qarkullim, phenylethylamine qëndron jashtë, një neurotransmetues i lidhur me amfetaminën, një stimulues i fuqishëm që ju jep energjinë e nevojshme.

Pas 1 viti

Nivelet e hormoneve kthehen në normalitet. Simptomat e rënies në dashuri transformohen, shtrëngimi i stomakut është liruar, duart nuk djersiten më aq shumë si në fillim, mendja nis të mendojë më qartë. Endorfinat e prodhuara nga gjendja e mirëqenies promovojnë atë që ekspertët e quajnë “bashkëngjitje”.

Ajo merr peshë

Mirëqenia e ofruar nga marrëdhënia mund të rezultojë në shtim peshe. Deri tani ne jemi të sigurt se nga qëndrueshmëria e lidhjes e lemë veten të lirë që të mos vuajë nga dyshimet. Ndaj, siguria na ofron edhe një lloj komoditeti të pranueshëm që çon edhe gradualisht në shtim peshe.

MUND TË JU PËLQEJNË