Flutura në stomak, humor të mire dhe zemra që rreh fort: dashuria është një stuhi e vërtetë kimike. Ne të gjithë e dimë ndjesinë: ndihemi euforik, gjithmonë me frymëmarrje të shpeshtë, një rrahje zemre dhe ndjenja e të pasurit flutura në stomakun tonë.

Dashuria është një stuhi e vërtetë që na mbulon në mendje dhe shpirt, por edhe në trup: në fund të fundit, natyra nuk lë asnjë gur të palëvizur ose të besuar ndaj shansit, duke pasur parasysh se nga kjo ndjenjë dhe nga aktet që do të pasojnë në takimin e pare, është e lidhur mbijetesa e specieve tona. Atëherë ja çfarë i ndodh trupit tonë në nivel kimik kur goditet nga këto shkëndija fatale.

Një vorbull hormonesh – Studime të shumta kanë treguar se kur biem në dashuri, disa zona përgjegjëse për prodhimin e hormoneve të caktuara hyjnë në lojë në trurin tonë, duke përfshirë dopaminën, adrenalinën dhe oksitocinën, përgjegjës për një sërë ndjesish që na prekin në thellësitë tona. Për shembull, dopamina është e përfshirë në mekanizmin e kënaqësisë dhe na shtyn të vazhdojmë të dëshirojmë afërsinë me partnerin.

Adrenalina futet në lojë në situata të rrezikshme dhe na bën më të vëmendshëm dhe të shpejtë në përgjigjet tona ndaj stimujve të jashtëm: për faj të tij, madje edhe me ndihmën e substancave të tjera emocionuese si feniletilamine ose norepinefrina, të ndjenjës së vazhdueshme të ankthit që përjetojmë, për shembull, në pritje të të dashurit tonë.

Oksitocina, nga ana tjetër, është hormoni i dashurisë dhe na shtyn të kërkojmë kontakt fizik; ajo gjithashtu ka efektin që na bën më të guximshëm dhe të papenguar, pak a shumë si kur marrim alkool ose drogë. Ne biem në dashuri për shkak se feniletilamina ndez dëshirën, dopamina shkakton ndjenjën e eksitimit të etheve të dashurisë dhe oksitocina nxit lidhjen, për të siguruar kohëzgjatjen e gjatë të marrëdhënies.

Biem në dashuri me tru – Kur biem në dashuri, disa zona kortikale të trurit hyjnë në veprim (d.m.th. Ata janë pjesë e korteksit cerebral), por gjithashtu edhe zona më të lashta subkortike nga pikëpamja evolucionare: në fund të fundit, pasi dashuria është një ndjenjë e lidhur me riprodhimin, është pjesë e sferës ataviste të specieve tona.

Studimet kanë treguar se në përvojat e dashurisë aktivizohen fushat e trurit të lidhura me sistemin e shpërblimit, të cilat zgjojnë dëshirën për një lidhje emocionale dhe në të njëjtën kohë “çaktivizojnë” disa rajone të lidhura me gjykimin shoqëror dhe vlerësimet e njerëzve të tjerë. Kjo është arsyeja pse dashuria nuk njeh pengesa dhe nuk përkulet në konventat shoqërore.

Çfarë ndodh me trupin? – Në mesin e shumë “simptomave” të rënies në dashuri, më e dukshme është ndjenja e vazhdueshme e rrahjeve të zemrës që shoqëron duart e ftohta dhe të djersitura dhe ndjesia e gojës së thatë, mungon pështyma, e cila shpesh vuan në momentet e emocionit intensiv. Këtë herë është faji i kortizolit, hormonit të stresit të sekretuar nga gjëndrat e veshkave në kushte të rrezikut të mundshëm, këshillon Class. Kortizoli ndërvepron me adrenalinën dhe shkakton të gjitha ato ndjenja, jo gjithmonë shumë të këndshme, që një i dashuruar i anketuar i di mirë, veçanërisht në fazat e hershme të “qasjes”.

Fatkeqësisht, këto “simptoma”, të cilat me sa duket tentojnë të zbulojnë ndjenjën tonë më shumë sesa do të donim, nuk kanë një ilaç: gjuha e trupit nuk është nën kontrollin tonë dhe, ndryshe nga ai verbal, është e vështirë të gënjesh.

Dashuria është e verbër – Kjo nuk është vetëm një mënyrë të thëni, por një mekanizëm vetë-mbrojtjeje që natyra ka vënë për të mbrojtur çiftin. Jo çuditërisht, një nga shenjat e interesit ndaj një partneri potencial është zgjerimi i bebes së syrit, i cili, ndër të tjera, është përgjegjës për një vizion më pak të saktë dhe më të paqartë. Kur jemi të dashuruar, ne synojmë të projektojmë ëndrrat tona në pusin tonë të dashur: nuk i perceptojmë defektet e tij (ose i transformojmë ato në arsye dashurie) dhe përpiqemi të mos tregojmë tonën.

Sipas një studimi të bërë nga psikologët e Universitetit Virginia, kryesisht meshkujt që gënjejnë dhe hiqen më të mirë se janë në të vërtetë, duke lartësuar, për shembull, bizneset dhe aftësitë e tyre. Dashuria e vogël e grave qëndron mbi të gjitha për të bërë partnerin të ndihet më i qetë. Shkurtimisht, verbimi i dashurisë ka arsyet e tij të mira dhe mund të shtyjë partnerët për të marrë qëndrime dhe sjellje të pazakonshme: njerëzit që zakonisht nuk janë shumë të ndjeshëm mund të gjejnë veten të prirur ndaj një ënjtje të papritur ose një kronike të trembur duke u bërë një subjekt i guximshëm dhe sipërmarrës.

Dhe kur koha kalon… – Pas disa muajsh, kimia e rënies në dashuri tenton të transformohet: organizmi njerëzor thjesht nuk mund të tolerojë pabarazitë dhe tejkalimet për një kohë të gjatë dhe përpiqet të rivendosë një ekuilibër. Në këtë pikë marrëdhëniet gjithashtu ndryshojnë lëkurën. Por kini kujdes: fakti që shakullimi neurobiologjik i dashurisë së parë zvogëlohet, nuk do të thotë se dashuria ose marrëdhënia ka mbaruar. Në këtë pikë hyjmë në fazën e qëndrueshme të marrëdhënies, në të cilën fushat e trurit në veprim nuk janë më ato të eksitimit, por ato të emocioneve.

Rënia e ekzaltimit dashuror është e pashmangshme, por është një transformim hormonal normal që dobëson vetëm efektin “doping” të hormoneve. Dhe në këtë pikë është çifti që duhet të ndërtojë një marrëdhënie të qëndrueshme, ndoshta më paqësore, por sigurisht më të balancuar.

MUND TË JU PËLQEJNË