Shumica nga ne ndoshta jemi ndjerë të përgjumur në një udhëtim me makinë, por nuk është gjithmonë për shkak të një fillimi të hershëm të ditës, një dite të gjatë, ose mungesës së kafeinës.Gjithçka që ka të bëjë me vibrimet që një makinë bën ndërsa lëviz: ato mund të sjellin përgjumje në vetëm 15 minuta, tregon studimi i ri.

Kjo është diçka që të mendojnë të dy prodhuesit e makinave dhe ekspertët e sigurisë rrugore, sipas studiuesve të Universitetit RMIT në Australi.

Ata duan të kryejnë studime të mëtejshme se si dridhjet e sediljeve të makinave mund të na fusin fshehurazi në gjumë.“Kur jeni të lodhur, nuk ju duhet shumë për të fjetur dhe ne kemi zbuluar se dridhjet e karrigeve të makinave ndërsa ngisni makinën mund të të ju vënë në gjumë”, thotë njëri prej ekipit, Stephen Robinson.Një shpjegim shkencor për arsyen pse njerëzit mbyllin sytë sapo hypin në makinë është gjendja e “hipnozës në autostradë”.

Në librin e tij, “Trafiku dhe Psikologjia e Transportit: Teoria dhe Zbatimi”, Geoffrey Underwood shpjegon fenomenin në thellësi.Sipas Underwood, hipnoza e autostradës është një gjendje ekstazmi që njeriu mund të përjetojë qoftë nga ngasja në makinë për një periudhë të gjatë kohore.

MUND TË JU PËLQEJNË