Një burrë nga Arizona vdiq pas vetë-mjekimit me klorokinë për të trajtuar koronavirusin.

Një burrë i zonës Phoenix ka vdekur dhe gruaja e tij është nën kujdesin kritik pasi të dy morën fosfat klorokuine, (chloroquine) për të vetë-kuruar koronavirusin sipas sistemit spitalor Banner Health.

“Chloroquine është përkrahur nga Presidenti Donald Trump si një trajtim i mundshëm për Covid-19, por gjithashtu ajo përdoret zakonisht në akuariume për të pastruar rezervuarët e peshkut”, tha Banner Health në një deklaratë. Chloroquine është aprovuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) për trajtimin e malaries, lupus dhe artritit reumatoid. Por FDA nuk e ka aprovuar atë për të trajtuar koronavirusin.

Ekspertët e shëndetit Banner theksuan se “ilaçet e papërshtatshme dhe produktet shtëpiake nuk duhet të përdoren për të trajtuar ose parandaluar këtë virus.”

“Nisur nga pasiguria rreth COVID-19, ne e kuptojmë se njerëzit janë duke u përpjekur të gjejnë mënyra të reja për të parandaluar ose trajtuar këtë virus,” tha Dr. Daniel Brooks, Banner Poison dhe drejtori mjekësor i Qendrës së Informacionit të Drogave. “Por vetëmjekimi nuk është mënyra për ta bërë këtë.”

Banner Health, i cili është me qendër në Arizona, nuk dha detaje se si çifti, të dy në të 60-tat, morën chloroquine.

Sidoqoftë, sipas deklaratës, “brenda tridhjetë minutash nga gëlltitja, çifti pësoi efekte të menjëhershme që kërkojnë pranimin në një spital pranë Shëndetit Banner”.

Trump e ka quajtur klorokuinën, dhe hidroksilklorinën si luftues të fortë kundër koronavirusit.

“HYDROXYCHLOROQUINE & AZITHROMYCIN, të marra së bashku, kanë një shans të vërtetë për të qenë një nga ndryshuesit më të mëdhenj të lojës në historinë e mjekësisë,” ka shkruar ai në Twitter të shtunën.

Disa hulumtime të hershme sugjerojnë se ilaçi mund të jetë i dobishëm kundër virusit. Sidoqoftë, komentet e Trump kanë bërë që zyrtarët e shëndetit të paralajmërojnë se studimi i mëtejshëm është i nevojshëm.

Dr Anthony Fauci, eksperti më i lartë i sëmundjes infektive të vendit, ka thënë se ilaçet mund të jenë efektive kundër koronavirusit të ri. Sidoqoftë, ai i tha të dielën Margaret Brennan të CBS se Trump kishte dëgjuar për efektivitetin e kombinimit të hidroksilklorinës dhe azitromicinës nga raportet anekdotike.

“Unë … kam thënë që nuk jam dakord me faktin në mënyrë anekdotale që ato mund të funksionojnë, por detyra ime është të dëshmoj përfundimisht nga një këndvështrim shkencor se ato funksionojnë”, tha Fauci, i cili shërben në grupin e detyrave per te luftuar koronavirusin në Shtëpinë e Bardhë.

MUND TË JU PËLQEJNË