Ngjyrat dhe vijat në thonj mund të paralajmërojnë paraprakisht rrezikun e sëmundjes.

Nëse gjysma e thoit është ngjyrë kafe dhe gjysma tjetër e bardhë, kjo mund të tregojë për sëmundjen e veshkave.

Njollat e bardha në thonj mund të jenë shenja të sëmundjes sarkoidoza sistemike, e cila më së shpeshti prek lëkurën, mushkëritë dhe organet e tjera. Shfaqja e dy shiritave të ngushtë horizontalë të bardhë në një ose më shumë thonj mund të jetë një shenjë e një reaksioni inflamator në trup.

Thonjtë përbëhen kryesisht nga proteina keratinë. Edhe pse keratina është e pranishme si në lëkurë, ashtu edhe në flokë, thonjtë përmbajnë më pak ujë dhe janë më të fortë. Për shkak të qëndrueshmërisë së tyre, ata janë mbrojtës idealë të enëve të gjakut, nervave dhe eshtrave që ndodhen nën to.

Njollat e bardha dhe shiritat në thonjtë, brenda ose nën to, nganjëherë nuk janë beninje. Këto shenja të bardha mund të tregojnë kërpudhat e thonjve – onikomikozë, ose kushte të lëkurës si psoriaza dhe ekzemë. Kur thoi është i butë dhe ka njolla të bardha, kjo gjendje, e njohur edhe si thoi Plamer, mund të tregojë hipertiroidizëm.

Në rast se i gjithë thoi është i bardhë i turbullt, mund të jetë një formë leukonychia, e quajtur edhe thoi Terry. Ky çrregullim më së shpeshti prek të gjitha thonjtë, të cilat janë të bardha nga epiderma, pothuajse deri në skaj, ku shfaqet një “kthesë” e errët rozë ose kafe.

Thonjtë e verdhë mund të jenë një shenjë që personi është një duhanpirës ose merr antibiotikë për një kohë. Sidoqoftë, thonjtë e verdhë gjithashtu mund të tregojnë diçka më serioze.

Ashtu si në rastin e ngjyrës së verdhë, ngjyrë bezhë dhe lëkure, thonjtë e verdhë mund të jenë një tregues i verdhëzës. Mund të jenë gjithashtu një shenjë e SIDA-s. Dhe nëse janë pak kaltërosh në rrënjë, ato mund të tregojnë diabet.

Personi me sindromën e thonjve të verdhë ka sëmundje të mushkërive ose limfedemë, një ndërtim i lëngut limfatik në indet. Ky çrregullim më shpesh prek të gjithë thonjtë dhe, për fat të keq, pothuajse zgjat përgjithmonë.

MUND TË JU PËLQEJNË