Mbërthehuni nën një batanije të ngrohtë pasdite dhe lini veten të bjerë në botën e ëndrrave të ëmbla. Një studim i fundit zbuluon saktësisht se si mund t’ju ndihmojnë një sy gjumë pasdite të jetoni më gjatë.

Napping 1-2 Times a Week Can Help You Live Longer, According to a Study
Për ta bërë këtë studim, studiuesit nga Spitali Universitar i Lausanne, Zvicër, rekrutuan rastësisht 3.462 të rritur nga mosha 35 deri në 75 vjeç. Në mesin e këtyre njerëzve, 58% nuk morën sy gjumë, 19% morën një ose dy ditë sy gjumë në javë, 12% morën 3-5 ditë sy gjumë në javë, dhe 11% morën 6-7 ditë sy gjumë në javë.

Studiuesit gjurmuan njerëzit në studim për rreth 5 vjet, duke analizuar modelet e tyre të gjumit dhe shëndetin e përgjithshëm. Qëllimi i tyre kryesor ishte të shihnin nëse njerëzit që bënin sy gjumë kishin një rrezik më të lartë ose më të ulët të sulmeve në zemër se sa njerëzit që nuk bënin sy gjumë fare.
Napping 1-2 Times a Week Can Help You Live Longer, According to a Study
Gjatë 5 viteve, njerëzit që kanë bërë gjumë një ose dy herë në javë doli të jenë 48% më pak të prirë të përjetojnë çështje serioze të zemrës sesa njerëzit që nuk bënin sy gjumë.

Në përgjithësi, një person i shëndetshëm ka nevojë për rreth 7-8 orë gjumë në ditë. Nëse flini më pak, keni një rrezik më të lartë të aterosklerozës, një ndërtim pllakash në arteriet e trupit që mund të çojnë në probleme serioze të zemrës me kalimin e kohës. Këtu hyn zgjimi – ne zakonisht e përdorim atë si masë mbrojtëse për të kompensuar gjumin me cilësi të dobët gjatë natës.

Ata që bënin gjumë 1-2 herë në javë, përkundrazi, priren të kishin një mënyrë jetese më të shëndetshme dhe jetë të organizuar që u lejonte atyre të merrnin këto dy ditë sy gjumë.

Megjithëse rezultatet e studimit mund të tingëllojnë mjaft mbresëlënëse për ata që duan të heqin divanin për disa minuta, studiuesit tregojnë se ky është vetëm një studim vëzhgues dhe nuk mund të vendosë lidhjen e drejtpërdrejtë midis sy gjumit dhe shëndetit të zemrës.

MUND TË JU PËLQEJNË