Ekziston një arsye pse njerëzit janë të ndjeshëm gjatë shpërthimit të sëmundjeve si ajo e Covid-19, ne vazhdojmë të prekim fytyrat.

Njerëzit kanë një zakon mjaft të pazakontë që ne nuk e ndajmë me shumë kafshë të tjera, dhe, për fat të keq, na bën neve veçanërisht të ndjeshëm gjatë shpërthimeve të sëmundjeve të caktuara, raporton “BBC”.

Lloji ynë është një nga të paktët në mbretërinë e kafshëve që njihet se prekim fytyrat tona rregullisht, dhe ne shpesh e bëjmë atë pa e vetëdije.
Studimet kanë treguar që ne jemi veçanërisht të prirur për të prekur mollëzat tona dhe zonat përreth gojës, hundës dhe syve.

Një studim vëzhgues i vitit 2015 analizoi sjelljen e studentëve të mjekësisë në Australi. Mary-Louse McLaws, një eksperte për kontrollin e infeksionit në Universitetin e Uellsit të Veriut të Jugut, Sidnei, dhe kolegët e saj zbuluan se studentët preknin fytyrat e tyre mesatarisht 23 herë në orë.

Duke pasur parasysh që studentët e mjekësisë duhet të jenë më të vetëdijshëm për rreziqet sesa të tjerët, kjo është mjaft prekëse.

Martin Grunwald, psikolog në Universitetin e Leipzig, Gjermani, thotë se vetë-prekja në këtë mënyrë është një “sjellje themelore e specieve tona”.

Prekja e fytyrave tona mund të veprojë si një lloj mekanizmi vetë-qetësues, sipas Dacher Keltner, psikolog në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley.
Disa studime kanë treguar që kontakti i lëkurës rezulton në lëshimin e hormonit oksitocinë, i cili mund të ndihmojë në rritjen e qetësisë dhe uljen e stresit.

MUND TË JU PËLQEJNË