Njerëzit e pasigurt, të cilët priren të merren shumë me situatat dhe që shpesh janë shumë vetë-kritikë, shpesh bien në gjendje pak a shumë të zgjatur të ankthit dhe depresionit. Shumica e energjive mendore të këtyre njerëzve janë të zëna për të analizuar çdo ngjarje të vogël të së kaluarës për të kuptuar se si dhe kur kanë gabuar, në cilat raste ata irrituan këtë person apo atë, në atë që mund të kishin bërë më mirë ose më shumë

Ata që bien në një fazë depresive të butë, ose që shpesh janë pre e sulmeve të ankthit, e kanë shumë të vështirë të besohen nga dikush, shpesh duke e bindur veten se askush nuk mund t’i kuptojë problemet e tyre. Herë të tjera ata kanë aq frikë nga gjykimi i të tjerëve sa nuk kanë guxim t’i ekspozojnë problemet e tyre nga frika se mos të tjerët qeshin ose i poshtërojnë.

Në një situatë të tillë, kur duket se nuk ka rrugëdalje, mund të vendosni se çfarë është e vërtetë: të gjithë janë shoku i tij më i mirë dhe, për këtë arsye, dikush mund të fillojë të besojë në të ardhmen e vetvetes. Si? Duke shkruar një ditar të përditshëm ose, nëse është shumë i kërkuar, duke transkriptuar episodet themelore të jetës së dikujt, ose të cilat përbëjnë një problem emocional të pazgjidhur.

Shkrimi i emocioneve tuaja do t’iu ndihmojë shumë për të gjetur atë që dukej sikur ishte humbur në mënyrë të pariparueshme dhe do të lehtësojë peshën e ankthit dhe depresionit (kur bëhet fjalë për një gjendje momentale dhe jo kronike).

Si lidhen ankthi dhe depresioni?

Gjendja e ankthit në thelb rrjedh nga një stres i pakontrolluar ose i perceptuar si stres i pakontrollueshëm. Situatat që mund të krijojnë ankth janë të llojeve të ndryshme dhe, përgjithësisht, të gjithë i kemi përjetuar ato, të paktën një herë në jetë. Disa shembuj tipikë janë:

perceptoni se jeni në rrezik pa qenë në gjendje të shpëtoni (edhe nëse nuk është një perceptim i gabuar)

keni shumë detyra për të bërë dhe mendoni se nuk jeni në gjendje t’i bëni
duhet të kaloni një provë dhe keni frikë nga dështimi

merreni me një seri ngjarjesh të paparashikuara që kanë nxitur planet e organizuara më parë

Përjetimi i ankthit u ndodh të gjithëve: kur ankthi merr kontrollin e një pjese të mirë të jetës së një personi, atëherë është e përshtatshme që të filloni të menaxhoni problemin.

Depresioni si pasojë e mundshme e ankthit

Ndjenja e një gjendje ankthi delikate por i vazhdueshëm mund të dëmtojnë seriozisht vetëvlerësimin e një personi. Personi në fjalë do të jetë i bindur se nuk është në gjendje të përballet me sfidat që jeta e përditshme shtron para nesh dhe për këtë arsye, ai do të priret t’i shmangë ato duke u tërhequr sa më shumë të jetë e mundur në veten e tij. Kjo do të çojë në mënyrë të pashmangshme në një gjendje depresive nga e cila do të jetë gjithnjë e më e vështirë të dalësh, veçanërisht nëse është një gjendje që zgjat me kalimin e kohës.

Shkrimi lufton ankthin dhe depresionin

Shkrimi me dorë kërkon që kujtesa jonë të vendosë rregullat e ngjarjeve dhe t’i rishqyrtojë ato në një dritë tjetër, ndoshta në një mënyrë më të kujdesshme dhe objektive. Përveç transkriptimit të fakteve, është veçanërisht e dobishme të shkruajmë emocionet tona, veçanërisht ato që lindin rreth momenteve apo situatave kritike. Shkrimi, për shembull, se si ndjehemi pas një grindjeje, ose pas largimit të një personi të dashur, apo edhe humbjes së mikut tonë me katër këmbë do të na ndihmojë të kuptojmë më mirë shkaqet e emocioneve tona dhe ngadalë t’i pranojmë ato.

Si e shkruani ditarin?

Përpjekja kryesore për të shkruar një ditar do të jetë tregimi i ngjarjeve në një mënyrë të plotë, duke përdorur disa rreshta për të përshkruar vendin dhe kohën në të cilën ndodhën ngjarjet. Atëherë do të duhet të marrim përsipër të shkruajmë ditarin në një mënyrë të rregullt dhe të plotë, duke e bërë gati të duket si një roman ose një seri tregimesh të shkurtra.

Aq sa kjo mund të duket një përpjekje e panevojshme ose një përpjekje ndaluese, duke i dhënë formë historisë së një personi siç bën një romancier me atë të personazheve të tij, do të ketë edhe disa efekte pozitive: para së gjithash do të përjetoni një ndjenjë kontrolli dhe rregulli që do të qetësojë ndjenjën e ankthit, konfuzionit dhe panikut që gjenerohet në momente të caktuara të rënies emocionale; së dyti, të tregoni historinë tuaj pa filtra dhe pa pasur nevojë të pretendoni ose fshihni diçka nga emocionet tuaja mund të jetë jashtëzakonisht terapeutike dhe çliruese.

Meqenëse, një ditar çon në sekretet më të thella të shpirtit të autorit, do të jetë mirë të siguroheni që ta mbani atë absolutisht të fshehtë për të siguruar lirinë maksimale emocionale kur shfletoni dhe shkruani faqet e tij .

Shkrimi i ndjenjave gjithashtu ndihmon në menaxhimin e dhimbjes. Shumë njerëz, kur përjetojnë ndjenja negative ose vetë-shkatërruese, thjesht vendosin të mos mendojnë për këtë, me shpresën se varrosja e dhimbjes në fund të psikikës së tyre do ta zhduk herët a vonë.

Është një strategji e keqe: të flasësh me veten për dhimbjen tënde, ta kuptosh atë, ta pranosh, ta lejosh të lëshohesh duke i dhënë asaj formën e rregullt të shkrimit është e vetmja mënyrë e shëndetshme për tu kujdesur për veten dhe mirëqenien e brendshme.

MUND TË JU PËLQEJNË