Në përgjithësi, virusi lë trupin pas rreth 10 ditësh por ka pasur raste kur është zbuluar për tre javë, siç ka zbuluar një studim.

Efektet e koronavirusit mund të ndryshojnë nga personi në person, sasia e kohës që duhet për të lënë trupinë mund të ndryshojë shumë së bashku me gjasat që ju të kontraktoni virusin, raporton “en.as”.

Ministria e shëndetësisë e Spanjës ka publikuar një studim në lidhje me efektet e koronavirusit, me fokus në identifikimin e më të prekurve në shoqëri. Pasqyra e parë është se burrat kanë pak më shumë të ngjarë (52%) të marrin virusin me 51 duke qenë grupmoshë më e prekur.

Një përfundim tjetër nga studimi, me të dhëna të marra kryesisht nga Kina ku filloi virusi, është se kulmi i sëmundjes vjen pas ditës së pestë ose të gjashtë dhe trupit të njeriut i duhen rreth 10 ditë për të hequr qafe virusin.Sidoqoftë, ata kanë zbuluar raste kur trupit i duheshin 21 ditë për të hequr qafe simptoma.

Me gjenomin akoma të pranishëm në trup gjatë kësaj kohe kjo shpjegon “shkallën e lartë të transmetimit të sëmundjes” dhe rritjen eksponenciale që kemi parë në raste.
Simptomat e transmetimit të koronavirusit, koha e rikuperimit.

Studimi thotë se transmetimi i virusit mund të fillojë të ndodhë një ose dy ditë para se të fillojnë të shfaqen simptomat.

Kjo është arsyeja pse njerëzit që janë asimptotikë nuk janë të vetëdijshëm se e kanë atë, por gjithashtu po e kalojnë atë përpara se të vuajnë simptomat dhe kjo është një nga arsyet kryesore pse gjendja e alarmit është vendosur në Spanjë për të mbajtur njerëzit në shtëpitë e tyre.

Njerëzit që mendojnë se nuk janë të sëmurë, ka më shumë të ngjarë të shkojnë jashtë dhe të përzihen me të tjerët, duke e acaruar kështu përhapjen. Këto raste asimptotike kanë tendencë të jenë më të larta tek fëmijët që janë më pak të prekshëm nga zhvillimi i sëmundjes nga virusi me një shkallë vdekshmërie praktikisht zero.

Koha e parashikuar e rikuperimit është dy javë për raste të lehta dhe midis tre dhe gjashtë javë për raste më serioze. Simptomat përfshijnë ethe (88% të rasteve), e ndjekur nga një kollë e thatë (68% e rasteve) dhe pasohet nga lodhja dhe dobësia e përgjithshme e trupit (38%) dhe kollitja e gëlbazës (33%).

Simptoma të tilla si të vjella, kongjestioni i hundës dhe diarre janë simptoma shumë të rralla por të mundshme.

MUND TË JU PËLQEJNË