Gjatë ditës, ne mund të vëzhgojmë çdo hap që bëjmë për të mbrojtur veten nga koronavirus, por pyetja është se si të mbroheni gjatë natës.

Ajo që mund të mos e dini për koronavirusin e ri, i cili është shpallur pandemi, është se, përveç të tjerave, ne kemi rrezik të lartë të infektohemi edhe kur jemi duke fjetur.

Sipas Seattle Pulmonolog dhe studiuesit Bruce L. Davidson, kjo ndodh kur aspirimi i sekretimit të fytit, i cili mund të përmbajë virusin. Sars-CoV-2 infekton rrugët e frymëmarrjes dhe qelizat e mushkërive, ndryshe nga virusi i gripit, i cili së pari sulmon hundën dhe fytin.

Koronavirusi i ri gjithashtu mund të hyjë në trupin tonë përmes lëngut në hundë ose në fyt për të përfunduar në trakenë në pjesën e poshtme të sistemit të frymëmarrjes, transmeton KosovaPress.

Hulumtimet kanë zbuluar se të paktën gjysma e njerëzve, të rinj, të moshës së mesme dhe të moshuar, thithin mbetjet nga fyti i tyre gjatë gjumit. Sa më i fortë që të jetë gjumi juaj, aq më të mëdha janë shanset për këtë.

Nëse keni dëmtim të mushkërive për shkak të pirjes së duhanit, nëse gëlltisni pështymën, të cilën e bëjmë të gjithë kur flemë, një sasi e madhe e përmbajtjes së fytit do të përfundojë në mushkëri.

Sasia e lëngut që thithet gjatë gjumit është e mjaftueshme për të shkaktuar pneumoni, kështu që, në të vërtetë, ndodh shumica e pneumonisë.

Atëherë, pse nuk zgjohemi çdo mëngjes me pneumoni?

Së pari dhe më e rëndësishmja, hundët dhe grykët e shumicës së njerëzve përmbajnë baktere të shëndetshme, jo mikrobe siç është koronavirusi, i cili shkakton pneumoni.

Një arsye tjetër pse nuk kemi pneumoni çdo ditë është pasi mushkëritë përmbajnë qeliza të caktuara që vrasin mikrobet që enden në to.

Arsyeja e tretë është se njerëzit e shëndetshëm kanë një sistem të fortë që transporton viruse dhe baktere thithëse në trake dhe i ul ato në ezofag, kështu që ato treten me pështymë. Disa njerëz marrin diarre të butë nga ky virus pasi mund të infektojë qelizat në stomak.

Çfarë rrit rrezikun e sëmundjes?

Infektimi me koronavirus varet nga ndjeshmëria ndaj infeksioneve të mushkërive dhe sa koronavirusi ka arritur të përfundojë në to.

Njerëzit me mushkëri më të dobët dhe ata me një sistem të dobët imunitar janë në rrezik më të madh, edhe nëse sulmohen nga një sasi e vogël e virusit.

Njerëzit e shëndetshëm zakonisht janë në gjendje të përballojnë një sasi të vogël të virusit ose të shfaqin simptoma të buta, por nëse i ekspozohen një sasie të madhe, ata gjithashtu mund të sëmuren.

Si ta zvogëloni ekspozimin e koronavirusit gjatë ditës dhe gjatë natës?

Mos u afrohuni njerëzve dhe shmangni tubimet e mëdha, dhe madje edhe kur jeni jashtë, qëndroni në një distancë.

Mos kaloni shumë kohë në dhoma me ventilim të dobët, ku dikush është duke u kollitur ose teshtirë.

Jini të kujdesshëm nëse jeni një grup rreziku. Ruani higjienën e hundës, veçanërisht në kohën e gjumit.

Lani duart tuaja me sapun dhe ujë për të zvogëluar sasinë e viruseve. Kur lani, mos përdorni sapun të fortë që acaron lëkurën, që është një rrethanë shtesë e përkeqësimit të gjendjes.

MUND TË JU PËLQEJNË