Pronarët e kafshëve shtëpiake janë paralajmëruar të ndalojnë së puthuri macet dhe qenët e tyre pasi shkencëtarët nga Hong Kong thuhet që vërtetuan se kafshët mund të kapin coronavirus nga njerëzit.

Një pomeranez në territorin kinez u bë kafsha e parë që testoi pozitivisht për virusin muajin e kaluar, duke nxitur një debat të ashpër nëse diagnoza ishte e ligjshme, njofton Klan Kosova.

Shkencëtarët britanikë thanë se ka më shumë të ngjarë që çdo provë pozitive të kishte zgjedhur thjesht praninë e tendosjes nga leshi i kafshës sesa në të vërtetë në rrjedhën e tij të gjakut.

Por Departamenti i Bujqësisë, Peshkimit dhe Konservimit i Hong Kongut (AFCD) pohoi se testimet pasuese janë rikthyer pozitive.

Departamenti i Qeverisë në Kinë ka sugjeruar se qeni ka një nivel të ulët infeksioni dhe ka të ngjarë të jetë një rast i transmetimit nga njeriu te kafshët.

Zyrtarët tani po u bëjnë thirrje pronarëve që të lajnë duart para dhe pasi të prekin kafshët e tyre dhe të përmbahen nga puthjet e tyre. Ata gjithashtu thanë që njerëzit që janë të sëmurë nuk duhet të bashkëveprojnë me kafshët e tyre.

Por, duke folur sot për MailOnline, ekspertët pohuan se kafshët shtëpiake nuk mund të kapin COVID-19 nga pronarët e tyre dhe as nuk mund ta përhapin atë te njerëzit.

MUND TË JU PËLQEJNË