Shpyllëzimi në pyllin më të madh në botë, të njohura edhe si mushkëritë e Tokës, është rritur nën udhëheqjen e presidentit të Brazilit Jair Bolsonaro.

Për muaj të tërë, retë e zeza ishin varur mbi pyllin e shiut ndërsa ekipet e punës digjnin dhe pritnin dru nëpër të. Tani kishte mbërritur sezoni i shiut, duke ofruar një qetësim në xhungël dhe një pamje më të qartë të dëmtimit të botës.

Pamja që doli ishte gjithçka, por e sigurt: Agjencia hapësinore e Brazilit raportoi se brenda një viti, më shumë se 3,700 milje katrorë të Amazonës ishin shkatërruar si rezultat i keqpërdorimeve.

Kjo ishte humbja më e madhe e pyjeve të Amazonës në një dekadë, dhe dëshmi e mirë se sa keq këto pyje u menaxhuan në vitin e parë në udhëheqjen e presidentit Jair Bolsonaro.

Ai është zotuar të hapë pyllin e shiut në industri dhe të rivendosë mbrojtjet e saj, dhe qeveria e tij ka ndjekur përmes shkurtimit të fondeve dhe stafit për të dobësuar zbatimin e ligjeve mjedisore.

“Ai konfirmon se Amazona është plotësisht pa ligj,” tha Carlos Nobre, një shkencëtar i klimës pranë Universitetit të Sao Paulo. “Kriminelët e mjedisit ndjehen gjithnjë e më të fuqizuar.”

Ai paralajmëroi se Amazona së shpejti mund të fillojë të vetë-shkatërrohet.

MUND TË JU PËLQEJNË