Kurë për # COVID19? Studiuesit izraelitë thonë se lidhja e koronavirusit për qelizat njerëzore është aq e lartë në krahasim me SARS sa do të jetë shumë e vështirë të gjesh një kurë për virusin, tha të enjten Universiteti Hebraik i Jeruzalemit (HUJI).

Në një studim të botuar në BioRxiv, studiuesit e HUJI ekzaminuan ndryshimet midis SARS dhe COVID-19 në strategjitë e tyre të sulmit që synojnë qelizat e shëndetshme të mushkërive të njeriut.

Përfundimi ishte se lidhja e COVID-19 për qelizat njerëzore është veçanërisht e fortë dhe e vështirë për t’u shpërndarë në krahasim me SARS, kështu që do të ishte e vështirë të zhvillohej një ilaç COVID-19 i këtij lloji që ishte efektiv kundër SARS.

Studiuesit sqaruan se të dy viruset janë strukturisht të ngjashëm në 72.8 përqind, por ekziston një ndryshim i rëndësishëm në lidhjen e tyre, përmes zgjatjeve, me receptorët njerëzorë.

Sipas ekipit, SARS lidhet me receptorët e njeriut në një moment momental dhe pranveror dhe lidhja e tij për receptorin ishte e lirshme dhe jo e fortë, kështu që ishte relativisht e lehtë të zhvillohej ilaç për të prishur ato lidhje.

Në të kundërt, koronavirusi i ri në mënyrë optimale lidhet me më shumë pika në sipërfaqen e qelizave njerëzore, me një numër më të madh të lidhjeve të dyfishta dhe të forta në krahasim me SARS.

Si rezultat, megjithëse COVID-19 mund të jetë më pak fleksibël në aftësinë e tij lidhës, lidhja e tij është dukshëm e fortë, e ngurtë dhe e vështirë për t’u zbuluar në krahasim me SARS.

“Prandaj, në nivelin mjekësor, do të jetë e vështirë të zhvillohet një ilaç që mund të shkëpusë lidhjet e shumta të forta, përfshirë ilaçet që konsiderohen efektive kundër SARS”, përfunduan studiuesit.

MUND TË JU PËLQEJNË