Ndërsa përpiqemi të zhvillojmë trajtime efektive dhe një vaksinë kundër COVID-19, njerëzit po kërkojnë të zvogëlojnë rrezikun e tyre për t’u sëmurë.

Një gjë që mund të ndihmojë është Vitamina D.

Shkalla më e lartë e vdekshmërisë COVID-19 në mesin e të moshuarve dhe atyre me kushte kronike sugjeron që një sistem imunitar i dobësuar kontribuon në rezultate të dobëta.

Ekzistojnë shumë pretendime për zgjidhje të mrekullive , por shkenca mbështet mundësinë – megjithëse jo prova – që Vitamina D mund të forcojë sistemin imunitar, veçanërisht të njerëzve, nivelet e të cilave të vitaminës D janë të ulta.
Plotësimi i vitaminës D zvogëlon rrezikun e infeksionit të frymëmarrjes, rregullon prodhimin e citokinës dhe mund të kufizojë rrezikun e viruseve të tjerë si gripi.

Ekzistojnë dëshmi të sezonalitetit në disa sëmundje të frymëmarrjes, përfshirë gripin dhe tuberkulozin. Një hipotezë kryesore është se sezonaliteti është për shkak të uljes së vitaminës D për shkak të uljes së ekspozimit ndaj dritës së diellit në muajt e dimrit.

Nuk ka sezonalitet të gripit ose tuberkulozit në disa klimat tropikale (si në jug të Indisë), ku moti – dhe ekspozimi i diellit – mbetet më konstant gjatë gjithë vitit.

Kur kam punuar në Indi, nga 1996-2002, kam kërkuar që Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) të dërgojnë një oficer të zbulimit të epidemive për të hetuar, dhe Dr. Lorna Thorpe, autori kryesor në studimin që rezultoi, zbuloi se kishte më shumë sezonalitet në klimat veriore, të cilat kanë një stinë të ftohtë apo të ftohtë dimri.

Tani për tani, ne nuk e dimë nëse mungesa e vitaminës D luan ndonjë rol në ashpërsinë e COVID-19. Por duke pasur parasysh prevalencën e lartë të mungesës së vitaminës D në këtë vend, është e sigurt të rekomandohet që njerëzit të marrin dozën e duhur ditore të vitaminës D.
Trupat e shumicës së njerëzve prodhojnë Vitaminë D në lëkurë kur ekspozohen në diell. Rreth 15 minuta në ditë me diell të drejtpërdrejtë është e mjaftueshme për trupat e shumë njerëzve për të prodhuar mjaftueshëm Vitaminë D; njerëzit me lëkurë më të errët kanë nevojë për ekspozim më të gjatë në diell për të prodhuar të njëjtën sasi.

Atëherë, shumë njerëz kanë nevojë për plotësim të vitaminës D. Pak ushqime janë natyrisht të pasura me vitaminë D (të verdhat e vezëve dhe peshqit yndyror siç është salmoni janë dy), duke i bërë të rëndësishme ushqimet e fortifikuara dhe shtojcat e vitaminave.

Vitamina D gjithashtu mund të bashkëveprojë me ilaçe të caktuara, kështu që duhet të kontrolloni ndërveprime përpara se të merrni suplemente.

Hani ushqime të shëndetshme që përmbajnë ose plotësohen me Vitaminë D. Merrni një shtesë ditore të multivitaminës (por mos e dyfishoni dozën ditore vetëm sepse shqetësoheni).
Ndërsa vazhdojmë të punojmë për të zbutur ndikimin e COVID-19, gjithçka që mund të bëjmë për të forcuar rezistencën tonë është një hap në drejtimin e duhur.

MUND TË JU PËLQEJNË