Gazetarja e shkencës Helen Pearson ndau përvojën e saj për të qenë nënë në një “TED Talk” dhe, dha një këshillë të mirë.

Ajo cakton 15 minuta çdo natë për të biseduar me fëmijët e saj për ditën e tyre. Pas kësaj, ajo i bën ata të shkojnë në shtrat. Kjo tingëllon vërtet e ëmbël dhe e zgjuar, dhe ka më shumë këshilla interesante që ekspertët do të donin të ndanin me ju.

Bright Side na ndihmon me disa këshilla për kujdes më të mire ndaj fëmijëve:

Lëreni fëmijën tuaj të ndajë një shtrat me ju deri në moshën tre vjeçare
Disa studiues sugjerojnë se mënyra më e sigurt për një foshnje për të fjetur është të flejë me nënat e tyre. Ata vunë re që mund të mos ishte e sigurt për t’i vendosur ata në një dhomë tjetër. 16 foshnje u studiuan ndërsa flinin në një krevat fëmijësh dhe në gjoksin e nënës së tyre. Monitoruesit treguan që një fëmijë është 3 herë më i stresuar kur fle vetëm.

Mos i bëni presion fëmijës tuaj të hajë më shumë
Vendosni ushqime të shëndetshme në tryezën tuaj, thonë ekspertët. Në këtë rast, nuk duhet të shqetësoheni nëse foshnja juaj po ha ushqim jo të shëndetshëm ose për sasinë e ushqimit që po ha. Disa prindër mund të detyrojnë fëmijët e tyre të hanë sepse mund të mendojnë se janë të uritur. Është më mirë të mos i bëni presion një fëmije në lidhje me ushqimin. E njëjta gjë vlen edhe për dietat. Keni vetëm mundësi të shëndetshme dhe lini fëmijën tuaj të vendosë se çfarë të hajë.

Mos u frikësoni nëse vogëlushi juaj nuk dëshiron të përdorë oturakun
Po, është mirë që të mos harxhoni para në pelena çdo muaj, por trajnimi duhet të bëhet në kohën e fëmijës. Sipas një pediatri dhe autori të Baby 411, nuk ka moshë të duhur për të filluar përdorimin e një oturaku. Fëmija juaj thjesht duhet të jetë i gatshëm për të dhe të tregojë interes. Por koha e përafërt për të është midis 2 dhe 4 vjeç.

Jepni mundësi zgjedhjeje fëmijëve tuaj për t’i mësuar ata të marrin vendime
Edhe një vogëlush duhet të mësohet pavarësi. Pediatri Gwenn Schurgin O’Keeffe thotë se udhëzimet e rrepta nuk janë alternativa më e mirë. Është më mirë të mos e impononi vullnetin tuaj tek të vegjlit. Ata kanë nevojë për zgjedhje. Për shembull, pyesni fëmijën tuaj se çfarë ai ose ajo preferon për darkë, ose çfarë ngjyre bluze dëshirojnë të veshin.

Përfshini fëmijën tuaj në takim me mjekun e tyre
Shkollimi shëndetësor është i rëndësishëm kur rritni një fëmijë. Fëmijët gjithashtu duhet të mësojnë se si të vizitojnë një mjek dhe të jenë në gjendje t’i japin mjekut disa informacione vetë, thonë ekspertët. Thjesht lërini të marrin pjesë në emërimet e mjekëve të tyre. Doktori Abrams thotë se deri në moshën 6 fëmijët mund të fillojnë t’i përgjigjen disa pyetjeve gjatë një kontrolli. Mos i izoloni ata dhe mos u përgjigjeni të gjitha pyetjeve të mjekut vetë. Ata duhet të kuptojnë se ata janë gjithashtu përgjegjës për shëndetin e tyre.

Kushtojini vëmendje çdo ndryshimi të shprehive të ngrënies tek të porsalindurit
Mjekët e familjes vërejnë që të posalindurit zakonisht hanë shpesh. Nëse duhet të zgjoni të porsalindurin tuaj për të ngrënë ose nëse nuk mbarojnë ushqimet e tyre normale, ata mund të jenë të sëmurë. Kushtojini vëmendje simptomave si nëse djersiten ndërsa hanë, ndryshime në mënyrën se si qajnë, ose nëse flenë më shumë se normalisht.

Bëni këto gjëra nëse fëmija juaj është nën moshën një vjeçare dhe nuk do të ndalet së qari
Ndonjëherë mund të ndjeheni sikur keni bërë gjithçka, por fëmija juaj thjesht vazhdon të qajë. Nëse ata janë të thatë, të ushqyer mirë dhe të pushuar, por ata vazhdojnë të qajnë, provoni të përdorni këto teknika, siç sugjerojnë ekspertët:

I lëvizni në një karrige lëkundëse ose në krahët tuaj

Luaj muzikë të butë

Ecje në krahë ose në një shëtitëse

Vozitja në makinë

Luani zhurmë ritmike në një pjatalarëse

MUND TË JU PËLQEJNË