Dy veshkat në trupin tuaj janë secila në madhësinë e grushtit dhe çdo ditë filtrojnë deri në 140 litra gjak.

Veshkat janë të domosdoshme për mbajtjen e gjakut të pastër dhe për shumë funksione të tjera metabolike. Ata parandalojnë grumbullimin e mbeturinave dhe lëngjeve shtesë në trup, mbajnë nivelet e elektroliteve të qëndrueshme dhe prodhojnë hormone që ndihmojnë në rregullimin e presionit të gjakut, prodhojnë qeliza të kuqe të gjakut dhe ndihmojnë në shëndetin e kockave, transmeton living.

Është e rëndësishme për të kuptuar dhe njohur simptomat e e veshkave të dëmtuara në mënyrë që të parandaloni avancimin e sëmundjes

Shenjat më të zakonshme të dëmtimit të veshkave përfshijnë:

1. Ndryshime në urinim

Kur veshkat dëmtohen, ndryshimet në urinim mund të jenë shenja e hershme paralajmëruese .

Urina juaj mund të jetë e shkumëzuar ose me flluska. Ju mund të urinoni më shpesh ose në sasi më të mëdha. Urina juaj mund të përmbajë gjak ,ose mund të ndjeni vështirësi gjatë urinimit.

2. Enjtje

Nëse veshkat tuaja nuk punojnë siç duhet, ata nuk do të heqin lëngun shtesë në trupin tuaj, gjë që mund të çojë në ënjtjen e këmbëve, fytyrës apo duarve;.

3. Lodhja

Kur veshkat janë të shëndetshme, ata prodhojnë një hormon të quajtur eritropoietin, ose EPO. Ky hormon i tregon trupit tuaj që të bëjë qeliza të kuqe të gjakut që transportojnë oksigjen. Veshkat që dështojnë prodhojnë më pak EPO, kështu që ka më pak qeliza të kuqe të gjakut duke transportuar oksigjen. Muskujt dhe truri juaj lodhet më shpejtë shpejt dhe kjo gjë mund të çojë në anemi.

4. Rash alergjik

Nëse veshkat nuk heqin në mënyrë efektive mbeturinat nga qarkullimi i gjakut, grumbullimi i tyre mund të shkaktojë kruajtje të rëndë ose skuqje të lëkurës. Mbeturinat grumbullohen në gjak, duke bërë që lëkura të thahet dhe acarohet.

5. Shija metalike në gojë

Kur mbeturinat grumbullohen në gjak, mund të shkaktojnë frymëmarrje të keqe dhe madje të ndryshojnë shijen e ushqimit. Nëse vëreni një humbje të oreksit ose një ndryshim në preferencat tuaja ushqimore, mund të jetë një shenjë e dëmtimit të veshkave. Mbeturinat mund të shkaktojnë gjithashtu të përziera dhe të vjella.

MUND TË JU PËLQEJNË