Një studim i ri ka lidhur gjumin e vonshëm me një rrezik të rritur të mbipeshes për fëmijët – megjithëse studiuesit thonë se prindërit nuk duhet të nxitojnë t’i bëjnë parashkollorët e tyre të flenë më herët.

Në vend të kësaj, nënat dhe baballarët e shqetësuar duhet të përqëndrohen në mbajtjen e një rutine të rregullt kur bëhet fjalë për caktimin e vaktit dhe kohën e shtratit, tha Dr. Claude Marcus, autor i studimit.

Hulumtimi, i cili ishte pjesë e një studimi më të gjerë mbi obezitetin, u përqëndrua në 107 fëmijë në Suedi, me 64 prej fëmijëve që kishin një prind që klasifikohej si mbipeshë ose obez.

Studiuesit monitoruan peshën, lartësinë dhe perimetrin e belit të secilit fëmijë nga moshat nga një deri në gjashtë vjeç; të gjithë fëmijët kishin matje të ngjashme kur filloi studimi.

Gjumi u mat për shtatë ditë rresht një herë në vit për gjatësinë e studimit duke përdorur një gjurmues të veshur në dorë të fëmijës.

Ata zbuluan se fëmijët që zakonisht shkonin për të fjetur vonë – të përcaktuara nga studiuesit për kohën e orës 21:00, kishin një bel më të gjerë indeksi më të lartë të masës trupore.

“Gjumi i vonshëm ishte një faktor që vërtet u dallua. Ajo u shoqërua me peshë të shtuar”, tha Marcus.

Marcus sugjeroi që të qëndronte lart përtej 9 pasdite. mund të jetë një shenjë e një stili të përgjithshëm jetësor që i vë fëmijët në rrezik më të madh të mbipeshes, në vend se rritja e tyre në peshë të jetë e lidhur direkt me kohën e gjumit.

Ai vuri në dukje se koha e gjumit e fëmijëve në të gjithë botën ndryshon shumë – me fëmijët në vende si Spanja dhe disa pjesë të Azisë që vazhdojnë të qëndrojnë zakonisht më vonë se koha e ndërprerjes së studimit.

 

MUND TË JU PËLQEJNË