Si të përgatitemi për takimin vendimtar.

Kush dëshiron të rrisë shanset për të gjetur një punë të duhur, duhet të gjejë një metodë, të lëvizë me rregull dhe në më shumë kanale

Por cilat janë kurtht që duhen shmangur gjatë rrugës? Ja cilat janë këshillat e ekspertëve.

Jo në numra të mëdhenj
Sapo të identifikohen objektivat, është e qartë se dërgimi i jetëshkrimit me qindra herë me e-mail nuk ka kuptim.

Në vend të kësaj, ka kuptim që CV të udhëtojnë në kanale të ndryshme: qendrat e punësimit, rrjetet sociale, gazetat dhe revistat e specializuara, por edhe ditët e karrierës, workshop dhe panaire.

Në këto ngjarje, duhet të sjellim disa kopje të CV-së që do të dorëzohen te kompanitë, së bashku me një shtrëngim duarsh të fortë dhe të bindur.

Merrni parasysh referencat e njerëzve me të cilët ju vini në kontakt, ndoshta duke kërkuar një kartë biznesi, për të dërguar një e-mail më vonë, në mënyrë që të ripohoni interesin tuaj.

Vëmendje për fotot në Cv
CV-ja kurrë nuk duhet të përmbajë përvoja të rreme ose të fryra, ose gabime drejtshkrimore. Vëmendje gjithashtu në foto: “Sa e pabesueshme është që ka ende nga ata që zgjedhin foto të martesës ose me rroba banjo”, vëren Giuseppe Biazzo, drejtor i agjencisë për Orienta të punës.

Duke pasur parasysh këto objekte, CV-ja e vetme “e drejtë” është ajo që rishkruhet dhe personalizohet çdo herë: mund të keni një komplot fillestar, por pastaj duhet të ristrukturoni komplotin duke marrë parasysh formatin (evropian, tradicional ose krijues?)

Favorizuar nga një kompani, karakteristikat e kësaj të fundit dhe mbi të gjitha pozicionin për të cilin është aplikuar.

Edhe letra duhet të jetë motivim, jo paraqitje apo shoqërim”: duhet të shpjegojmë se pse duam ta mbushim atë rol dhe cilat elementë të historisë sonë profesionale na bëjnë personi më i përshtatshëm.

Nuk lejohet të improvizohet
Ardhur ballë për ballë me ata që mund të na marrin, është koha të tregojmë edhe aftësitë e buta, cilësitë e karakterit që kanë pak të bëjnë me aftësitë teknike, por që shpesh bëjnë dallimin.

Sekreti është studimi, thotë Alexis Sottocorno, drejtor shitjesh i Seltis, një kompani e grupit Openjobmetis që specializohet në përzgjedhjen e personelit të mesëm dhe të lartë drejtues:

“Për të marrë informacion jo vetëm për aktivitetin e kompanisë, historinë e saj dhe situatën që po përjeton në atë moment, për shembull, në konkurrim.

Por gjithashtu pyesni për personin që do të bëjë intervistën. Nëpërmjet internetit dhe rrjeteve sociale sot të gjitha këto elemente mund të gjenden mjaft lehtë”.

Megjithatë, shton Sottocorno, se “është e padobishme të bësh brilanten nëse nuk je, mund të godasësh bashkëbiseduesin edhe duke qenë i qetë. Për Giuseppe Biazzo qëndrimi ideal ndaj intervistës përmblidhet në katër prej tyre: “Natyrale, të arsimuara, formale dhe të interesuara”.

Kurrë mos e nënvlerësoni formën
Çështja “forma” është më delikate: për ta pajtuar atë me natyrën dhe mungesën e pretendimeve nuk është e lehtë.

Trupi ynë flet, është e rëndësishme të jesh zotërues i këtij gjuhe joverbale.

“Duke mos shikuar në sytë e intervistuesit tuaj ose duke u ulur në rrëmujë janë simptoma të shqetësimit”, vëren Mariangela Lupi, kreu i Zhvillimit dhe Edukimit të Njerëzimit të Adecco.

E njëjta vlen edhe për “mbylljen me krahë të palosura ose duke luajtur shumë me fletë”, shton Isabella Covili Faggioli, president e Shoqatës Italiane të Drejtorëve të Personelit, i cili gjithashtu këshillon kundër “shqyrtimit të letrave të intervistuesit, duke u përpjekur për të lexuar shënime”.

Kjo nuk do të thotë, megjithatë, që ne nuk duhet të ekspozojmë veten, përkundrazi: “Përgjigja klishe varet nga pyetja është një gabim”, sipas Zonçës. Më mirë të “tregojmë se kemi një opinion, megjithëse me butësinë e nevojshme”.

Mos flisni keq për të kaluarën
Që në të kaluarën ju jeni anashkaluar nga kolegë më pak kompetentë, të paarsyeshëm të trajtuar keq nga shefi, që keni bërë jashtë orarit të papaguar ose nuk keni pasur premtime që ju janë bërë, dijeni se, këtu, në këto aspekte intervista e re është më e mirë të heshtë.

Të ankoheni për përvojën e mëparshme të punës, të thuash se jeni të “traumatizuar” është një gabim, “jo aq shumë për shkak të një hipokrizie të formës, por sepse është e rëndësishme që edhe përvojat më të këqija të bëhen pozitive”, thotë Zonca.

Është më mirë, pra, të mendojmë se “janë pikërisht momentet e vështira nga të cilat lindin mundësitë më të mira”.

Shumë ide? Konfuzë
Gjetja e një pune kërkon “një metodë dhe një plan veprimi strategjik”, shpjegon Elisa Zonca, menaxhere e projektit dhe këshilltare karriere i Randstad, kompania e dytë më e madhe e shërbimit të burimeve njerëzore në botë.

Ndërmjet të qenit të papunë ose thjesht dëshirës për të ndryshuar, gabimi i parë nuk ka qëllime të qarta: a doni të jeni punonjës apo ‘freelancer’? Dhe, në rastin e parë, në një kompani të madhe apo një kompani të vogël, ndoshta inovative, por më të rrezikshme?

Shpërblimi është një faktor i rëndësishëm, por në këto reflektime paraprake duhet të përfshijmë gjithashtu përgjegjësitë, oraret dhe mjedisin që ne duam në punësimin tonë të ardhshëm.

MUND TË JU PËLQEJNË