Nëse jeni fëmija i vogël, atëherë me siguri e dini se çfarë do të thotë të rriheni nga vëllezërit e mëdhenj, të mos blini rroba por t’i vishni të vëllait etj.

Sidoqoftë, krejt sfidat e të qenit fëmija i vogël mund të jenë një të mirë, pasi që një studim i ri thotë se mund të jeni ndërmarrësi milioner i familjes.

Sipas akademikëve në universitetet Birmingham dhe Readin, fëmija më i vogël i familjeve jo-ndërmarrëse, priret të bëhet biznesmen i cili ndërmerr hapa të rrezikshëm.

P.sh., Lord Sugar mund të ketë prejardhje nga qenie të thjeshta, por ai gjithashtu është më i riu nga gjithsej katër fëmijë sa janë.

Gjithashtu, edhe James Dyson, vakuumi i famës, është britaniku i parë që e ka thyer barrierën 5 miliardë funtëshe – dhe është më i riu nga të tre fëmijët.

Hulumtimi ka ndjekur më shumë se 6,300 gra dhe meshkuj britanikë të lindur në vitin 1970 dhe të rritur me motra e vëllezër.

Në familjet me mungesë historie të shpirtit ndërmarrës, fëmija më i ri nga dy fëmijë gjithsej, kishte 49 për qind prirje më shumë për t’u bërë “shef i vetes” deri në moshën 38 vjeçare.

Dhe, kur ishin tre fëmijë gjithsej, ende ishte mundësia prej 43 për qind që fëmija i vogël do të arrinte shumë më shumë, krahas të tjerëve.

Sidoqoftë, kjo ndryshonte tek fëmijët e lindur në familjet me histori të vet-punësimit.

Në ato rrethana, fëmija i parë dhe i mesëm kishin prirje më shumë për t’u bërë ndërmarrës të suksesshëm, ndërsa fëmija i vogël kishte vetëm 18 për qind ta bënte të njëjtën gjë.

Studimi, i publikuar në revistën Personality and Individual Differences, ka treguar se fëmijët e vegjël lindin për të qenë “rebel” dhe kanë prirje më shumë për të ndërmarrë hapa të rrezikshëm.

Ata eksplorojnë dhe janë më tolerant ndaj riskut.

MUND TË JU PËLQEJNË