Dardhat mund të ulin rrezikun për sëmundje të zemrës.

Antioksidantët e tyre të procyanidinës mund të zbusin ngurtësinë në indet e zemrës, të ulin kolesterolin LDL (të keq) dhe të rrisin kolesterolin HDL (të mirë).

Lëkura përmban një antioksidant të rëndësishëm të quajtur quercetin, i cili është i mirë për shëndetin e zemrës duke zvogëluar inflamacionin dhe duke zvogëluar faktorët e rrezikut të sëmundjeve të zemrës, si presioni i lartë i gjakut dhe niveli i kolesterolit.

Një studim në 40 të rritur me sindromën metabolike, një grumbull simptomash që rrit rrezikun e sëmundjes së zemrës, zbuloi se ngrënia e dy dardhave mesatare çdo ditë për 12 javë uli faktorët e rrezikut të sëmundjes së zemrës, të tilla si presioni i lartë i gjakut.

Një studim i gjatë 17 vjeçar në mbi 30,000 gra zbuloi se çdo ditë çdo pjesë prej 80 gramësh frutash zvogëlonte rrezikun e sëmundjeve të zemrës me 6-7%. Sa për informatë, një dardhë e mesme peshon rreth 178 gram.

Për më tepër, konsumi i rregullt e dardhave dhe frutave të tjerë mendohet se ul rrezikun për sulm në zemër. Një studim 10 vjeçar në mbi 20,000 njerëz zbuloi që çdo 25 gramë fruta të ngrënë çdo ditë zvogëlojnë rrezikun e sulmit për 9%.

MUND TË JU PËLQEJNË