Arrat, në veçanti, përdoren edhe në kozmetikë, për bukurinë e lëkurës, në fakt prej tyre nxirret edhe vaji më shumë vlera të mira. Por cilat janë të gjitha të mirat e tyre terapeutike dhe ushqyese?

I njihni vlerat e arrave?

Ose me në përgjithësi të frutave të thata (bajame, lajthi etj), kanë vlera të ndryshme për shëndetin. Për shembull, këto fruta, janë në gjendje të rregullojnë nivelin e kolesterolit, për të parandaluar sëmundje kardiovaskulare, janë të ideale kundër diabetit etj. Arrat, në veçanti, përdoren edhe në kozmetik, për bukurinë e lëkurës, në fakt prej tyre nxirret edhe vaji më shumë vlera të mira. Por cilat janë të gjitha të mirat e tyre terapeutike dhe ushqyese?

Vlerat ushqyese

Arrat kanë shumë kalori, rreth 650 kal për 100 gramë. Në arra gjejmë 16% proteina, 12% glucide dhe më shumë se 60% yndyra. Për sa i përket këtyre të fundit, nuk flitet për yndyra negative për organizmin, përkundrazi, por për të famshmen omega 3 dhe omega 6, të cilat kanë një aksion pozitiv mbi kolesterolin dhe trigliceridet. Arrat janë të pasura me kripëra minerale, si potas, hekur, fosfor, magnez, kalcium dhe vitamina. Mes tyre B1, B2, B6 dhe vitamina E, e cila ndihmon për te parandaluar radikalet e lira dhe si pasojë plakjen.

Vlerat shëndetësore të arrës

Vlerat ushqyese dhe shëndetësore të arrave janë më të vërtet të shumta. Fillimisht, arrat përmbajnë një substance aminoacide bazike të quajtur argininë, shumë e rëndësishme për të parandaluar arterosklerozën.Për më tepër, arrat mund të konsumohen edhe si qëllim për të parandaluar këto patologji. Duke qenë shumë ushqyese, arrat mund të konsumohen edhe për të luftuar stresin, për të njëjtin motiv, mund të futen në dieta vegjetariane për të shtuar sasinë e proteinave.Arrat gjithashtu janë të këshilluara edhe në periudhën e shtatzënisë, për përmbajtjen e lartë të omega 3, për një zhvillim të fetusit. Kundër ndikimet, janë të pakta dhe me tepër janë të lidhura me konsumin e tepërt të arrave.

MUND TË JU PËLQEJNË