Ndër truket mendore më të vlerësuara në internet, iluzionet optike zënë vendet e para për një seri faktorësh miqësorë ndaj viralitetit. Para së gjithash ato janë menjëherë të dukshme si të tilla: nuk ka nevojë të studiosh, analizosh ose llogaritësh asgjë, ato janë siç i shohim. Me fjalë të tjera, ato nuk kërkojnë ndonjë parakusht të veçantë nga përdoruesit e interesuar dhe përbëjnë një sfidë dhe stimul të menjëhershëm për trurin tonë.

Kjo na lejon të jemi në gjendje të vlerësojmë bukurinë dhe kompleksitetin e tij në një mënyrë pothuajse të menjëhershme, e cila është thelbësore duke pasur parasysh sasinë e madhe të informacionit që futet vazhdimisht në internet, veçanërisht në rrjetet sociale. Ato gjithashtu paraqesin një sfidë për sytë dhe trurin tonë i cili është gjithmonë stimulues për tu mbledhur. Për më tepër, iluzionet optike dhe truket magjike në përgjithësi gjithmonë kanë pasur nivele të larta të popullaritetit, shpesh duke u bërë një komponent thelbësor në momentet e ndryshme të grumbullimit shoqëror. Me ardhjen e internetit dhe rrjeteve sociale, disa u bënë menjëherë viral dhe pushtuan miliona përdorues të uebit.

Megjithatë ky iluzion optik është shumë i veçantë, pasi u krijua “me komponentë të frekuencës së lartë hapësinore që shqetësojnë perceptimin e objekteve me frekuencë të ulët”, siç shpjegohet nga përdoruesit që e njohin mirë sektorin. Brenda saj fshihet një figurë. A mund ta gjeni? A jeni në gjendje të kuptoni figurën që fshihet pas kësaj serie kuadratesh? Ka disa mënyra për ta bërë këtë.

Ja kush fshihej mes atyre kuadrateve! Por le të kuptojmë menjëherë se si është e mundur që të zgjidhen lehtësisht iluzionet optike të këtij lloji. Metoda e parë është që të largohemi nga ekrani për të rritur mprehtësinë e figurës themelore: në këtë mënyrë pamja e përgjithshme është më e plotë dhe, në vend që të përqendrohemi tek katrorët do jemi në gjendje të shohim se çfarë fshihet poshtë. Metoda e dytë është e kundërta, përkatësisht zvogëlimi i figurës për të marrë të njëjtin rezultat. Është gjithashtu e mundur të shikoni portretin duke lëvizur sytë lart e poshtë ose duke ndryshuar vazhdimisht këndin. Shkurt, ekzistojnë disa teknika për të zgjidhur këtë lloj iluzionesh. Tani e tutje ju keni mjetet dhe njohuritë e nevojshme për ta bërë atë.

MUND TË JU PËLQEJNË