Mendimi i plakjes është stresues për shumë njerëz, ndoshta më shumë se plakje fizike. Por shkencëtarët kanë zbuluar se një pjesë e trupit plaket më shpejt se pjesa tjetër.

Bëhet fjalë për kokën tonë dhe para se të filloni të kërkoni shenja të plakjes në pasqyrë, dijeni që është një ndryshim i nanosekondave, më saktë 90 bilionë pjesë e sekondës për 79 vjet. Dhe do të pajtoheni, nuk do të mund të vini re një ndryshim të tillë.

Arsyeja për këtë është teoria e relativitetit të Ajnshtajnit: shpejtësia me të cilën lëviz koha varet nga sa shpejt lëvizni dhe sa afër jeni në fushën e gravitetit.

Për shembull, orët në lartësi më të mëdha mbidetare punoj më shpejt se ato në nivelin e detit. Për shkak të kësaj, shkencëtarët kryen një eksperiment të vogël në shpejtësinë e dy orëve, ndryshimi i të cilave në lartësi ishte 30 cm, dhe ata arritën në përfundimin se ora e montuar më lart ishte më e shpejtë për shkak të ndikimit të një force më pak gravitacionale.

Për shkak të kësaj diference në lartësi midis kokës dhe këmbëve, fytyra juaj plaket më shpejt. Për fat të mirë, kjo nuk ka asnjë efekt në pamjen tonë.

 

MUND TË JU PËLQEJNË